sâmbătă, 27 iunie 2009

Despre puterea de a schimba o întreagă lume

Unii râd, alții plâng.

Eu mă cutremur de puterea forței umane.

via Dragos Dehelean

Leia Mais…

Pradă și pradător

Susţin schimbarea la nivel global. Întotdeauna o voi susţine chiar şi de va fi nevoie să strig acest lucru în cele mai întunecate cartiere americane .Puterea de a schimba stă în fiecare dintre noi, ascunsă în cel mai înfundat colţ al frustrării noastre. Suntem dispuşi să acceptăm greşeli din trecut, dar în ce măsură suntem şi responsabili să învăţam din aceastea? Povestea cu “constientizarea unei probleme (de mediu să spunem) şi partea cu “reparatul acesteia” (da, da acelaşi proces ca şi în cazul unei defecţiuni la maşină, stai să repari pana şi apoi porneşti din nou la drum) o ştim cu toţii. Care sunt însă învăţămintele noastre din trecut şi acţiunile de rigoare? Dincolo de impactul audio-vizual furnizat de numeroase organizaţii non-profit şi personalităţi eco prin materiale de impact, în întreaga lume există micro-organizaţii care tratează la modul cel mai serios acest fenomen al schimbării. Vă întrebaţi probabil cum de este posibil pentru o populaţie să spunem din cotloanele pustiite şi sărăcăcioase ale Asiei şi Australiei să întreprindă asemenea acţiuni. Ei bine, în mod surprinzător localnicii merg pe principiul “totul este posibil” şi îşi transformă ideile în realitate. Iată cum pornesc aceştia de la lucruri simple.    
 Am două exemple interesante să vi le dau şi un sfat: să încercaţi să vă imaginaţi acelaşi lucru la nivel mondial în ţările mai mult decât dezvoltate care în mod ironic cauzează cele mai grave traume asupra biodiversităţii.  
  
  
 1. “Afacerea Birdwing” 
  
 Anumiţi localnici australieni protejează fluturii Birdwing (cei mai mare fluturi din Australia), dar în acelaşi timp îşi asigură traiul zilnic prin furnizarea centrelor de preluare coconii. Nu vă închipuiţi că respectivii fluturi sunt păstraţi în viaţă de îndată ce părăsesc coconul. Nicidecum. Sunt ucişi şi vânduţi mai departe colecţionarilor. Partea proastă vine acum. Localnicii cu pricina nu au altă sursă de venit, aşadar colectarea acestor fluturi le asigură hrana. Povestea are şi o parte bună. În fiecare micro-fermă (naturală) micii întreprinzători păstrează fluturi astfel încât să nu disturbe ciclul acestora de reproducere şi să nu provoace extincţia speciilor în cauză. Decât să le vină acestora vreo idee de construire a unor resurse tehnologice care ar distruge planeta apreciez gândirea lor primitivă care într-o mare măsură ajută la conservarea biodiversităţii.  
  
 2. Căluţii de mare  
  
 Când eram copilă de doar 4-5 ani, adoram desenele animate cu căluţi de mare. Nu erau ei personajele principale, dar mi se păreau fascinanţi cu formă lor scheletonică. Mult mai târziu, am descoperit că aceşti căluţi de mare sunt valorificaţi şi vânduţi pe pieţele australiene în mod excesiv, lucru care m-a întristat profund. Ca şi în cazul fluturilor, sunt localnici care trăiesc exclusiv din vânzarea acestor “seahorses”. Prada este predată unui centru de colectare, măsurată, evalută şi plătită. Ca să existe o evidenţă a prăzilor însă, au fost implicaţi studenţi în diferite programe care înregistrează cantitatea de căluţi de mare predaţi la centru. Cel mai important este programul intitulat “Project Seahorses” despre care puteţi afla mai multe detalii aici. 
  
  
Mi se pare un lucru de apreciat cum aceşti oameni luptă pentru a achimba roata instinctuală de acţiune a prădătorilor. Interesante soluţiile.  
 Încercaţi să vedeţi dincolo de problemă. Eu aşa am descoperit o lume care învaţă din trecut, conştientizează, se schimbă şi se dezvoltă.  
  Dacă afirmațiile mele par simple vorbe, luaţi exemplul civilizaţiilor apuse care au lăsat în urma lor dovezi cutremurătoare despre motivele disparițiilor lor. Toate sunt instrumente care ne pot pune rotiţele în mişcare cât să nu devenim şi noi “solventii spaţiului terestru”. 
  

Leia Mais…

vineri, 26 iunie 2009

Michael Jackson-change your passion for glory

Mai mult decat o stire, un sentiment: moartea megastarului Michael Jackson(1958-2009)

Intotdeauna in inimile fanilor, cei ce stiu sa inteleaga.

Tie iti datorez toata sensibilitatea mea fata de natura si dorinta de a schimba lumea.

 

Rest in peace, Michael !

Leia Mais…

duminică, 21 iunie 2009

2012

Rolland Emmerich distruge din nou lumea sau mai bine spus de data aceasta ne pune fata in fata cu adevarul oamenilor de stiinta. Cat de greu este sa-l infrunti si care sunt sansele a 6 miliarde de oameni sa supravietuiasca?

Directorul mega productiilor "The Independence Day" si "The Day After Tomorrow" aduce in curand pe ecrane filmul "2012", film care prezinta sfarsitul lumii. Pornind de la presupunerile a sute de antropologi si specialisti care prevad un cataclism pe data de 21 decembrie 2012, Rolland Emmerich imbraca viitorul in efecte speciale si scene cutremuratoare. Eruptii vulcanice si cutremure devastatoare provoaca inundatii uriase pe toate continentele. Panica se instaleaza si intrebarile apar...una cate una.

Va las sa savurati trailerul oferit in exclusivitate de Yahoo. Imaginile spun totul despre impactul pe care il va avea aceasta productie. 

Leia Mais…

Knowing is everything

Un captivant action-thriller de proportii globale, filmul "Numere fatale" aduce omenirea fata in fata cu cele mai terifiante previziuni despre viitorul planetei. Acum, John Koestler (Nicolas Cage) este cel care trebuie sa lupte impotriva numerelor fatale. 

In 1958, o clasa de elevi stocheaza intr-o capsula a timpului desenele realizate in timpul unei ore de curs. Unul singur era deosebit. Cel realizat de o fetita si care parea a fi o insiruire de cifre fara sens. Cincizeci de ani mai tarziu, capsula este scoasa la lumina, iar ce se afla inauntrul ei va schimba total viata profesorului John Koestler, a fiului sau Caleb si totodata lumea pe care o stim. 

John reuseste sa elucideze misterul numerelor, in urma unei descoperiri devastatoare: acestea contineau coordonatele fiecarui dezastru major din trecut si viitor, locatiile si numarul de victime. In cursul evenimentelor, toate indiciile par sa conduca intr-o singura directie: fiul lui John a fost ales sa gaseasca mesajul prevestitor.

Incepe numaratoarea inversa si John stie ce urmeaza sa se intample. Tu ce ai face daca ai sti?

Va recomand sa vedeti trailerul  aici si daca acesta v-a starnit interesul sa mergeti sa vizionati filmul. Astazi seara,  sala Hollywood Multiplex era plina. Oamenii au savurat filmul ca si mine de altfel. Nicolas Cage mi-a demonstrat inca o data maiestria sa actoriceasca. 

sursa CinemaPro

Leia Mais…

sâmbătă, 20 iunie 2009

Concert Zgarie Nori





Parcul National, Bucuresti, orele 18.00, baietii (si fetele) isi pregateau instrumentele, isi dezmorteau mainile pentru a concerta in fata unui public cat se poate de tanar si dornic sa le asculte piesele. 

Recunosc ca azi pentru prima data am avut ocazia sa ii ascult live pe cei de la Zgarie Norii, o trupa bucuresteana plina de o vitalitate urbanistica extraordinara. Dupa doar cateva piese cantate, am resimtit pasiune dincolo de versuri si miscare scenica. Un lucru de admirat intre tinerii generatiei noastre. Ascultand cu atentie prestatia acestora, ajung la concluzia ca melodia "Ingerii si iubirea" masoara tonalitatea viselor acestor tineri de a face muzica din pasiune.

Baietii au avut ocazia sa concerteze si la zilele mult iubitului meu oras natal Ploiesti, pe data de 30 mai in parcul Constantin Stere alaturi de Vita de Vie, Trooper si Altar. Ca o recomandare, incercati urmatorul concert Zgarie Norii care va avea loc in El Grande Comandante pe data de 27 iunie. 

Leia Mais…

luni, 1 iunie 2009

Și totul datorită lui Mozart...

Mă tot gândesc de la o vreme la ceea ce a însemnat muzica în viaţa mea pana in acest moment. O lume în care regăsesc elemente care direct sau indirect mă ajută şi mă vor ajuta cu siguranţă pe viitor. Constat că de cele mai multe ori atitudinea mea şi reacţiile faţă de o situaţie ivită erau/sunt determinate de filtrul ...muzicii.  

 Nu pot nega partea distractivă a jocului cu "starea indusă de linia melodică", exersarea memoriei şi a imaginaţiei o dată cu rostirea atotstiutoarelor versuri...ÎNSĂ atunci când muzica are efecte benefice şi asupra oamenilor care au nevoie acută de un ajutor lucrurile capătă o notă de seriozitate aparte şi un interes sporit. 

 Specialiştii spun că există două tipuri mari de muzică: muzică de meditaţie, relaxantă şi muzica dinamică : rock, rap etc. Inconştient, în diverse situaţii, căutăm o melodie care să ne facă bine, când ne simţim surmenaţi ori lipsiţi de energie. De ce oare? Vibraţiile influenţează direct sistemul nervos vegetativ, în funcţie de dinamismul lor. Cea relaxantă scade ritmul cardiac şi deci acţionează asupra sistemului nervos parasimpatic, cel care asigură reîncărcarea bateriilor organismului cu energie şi ajută să se regenereze. Muzica dinamică, mobilizatoare care ne da impulsul de a dansa stimulează plexul simpatic  răspunzător de catabolism, accelerarea tuturor funcţiilor şi descărcarea de energie. 

 Uite cât de interesant devine...şi iaca aşa muzica devine soluţia universală pentru o super dispoziţie pentru că oricum ar acţiona, aceeaşi ea...muzica... reglează delicat şi subtil funcţiile organice, ajutând organismul să-şi găsească echilibrul. De asemenea, muzica este şi direct legată de descărcarea emoţională care de altfel ar trebui mai des exprimată, evidenţiată, conştientizată. Nu degeaba oamenii de ştiinţă folosesc mult muzica în terapia unor afecţiuni de natură psiho-vegetativă, cum sunt depresiile, tulburările obsesiv compulsive. Chiar şi în probleme mai grave, autism, depresii puternice, prin muzică şi dans ca parte integrantă a psihoterapiei, medicii reuşesc să determine aceste persoane să se detaşeze de suferinţa interioară. 

 Pe lângă acestea se mai spune că muzica este indicată pentru bebeluşi. Cu gândul că voi fi mătuşă în câteva luni bune, mă gândesc deja la câteva recomandări pentru individul acela mic care va avea norocul să aibă o naşă care să îl înveţe cum stă treabă cu online-ul probabil încă din faşă:)) 
  
   
 Răsfoind bineînţeles în online un compozitor potrivit pentru fînul meu dau surprinzător peste câteva păreri cum că se recomandă gravidelor şi bebeluşilor nou-născuţi muzica clasică, în special Mozart şi Bethoween pentru că cei doi mari compozitori au folosit anumite coduri muzicale care îi pot ajuta pe copii să fie mai inteligenţi. Puţini ştiu că bebeluşii pro-Mozart sunt mai puţin plângăcioşi, mai receptivi, sociabili, optimişti, iar mai târziu, asimilează mai repede limbile străine şi au o bună ureche muzicală.  
  
  
 Aşa că dragii mei, gândiţi-vă de acum înainte să nu uitaţi să adăugaţi ingredientul Mozart alături de lichidul amniotic. Uitaţi o modalitate prin care putem schimba ceva în această viaţă. Nu sună bine? Am îmbunătăţii mai apoi (aici mă refer la generaţiile viitoare) chiar şi condiţiile de reproducere umană. Şi totul datorită lui Mozart... pardon, a  muzicii sale.

Leia Mais…