luni, 1 iunie 2009

Și totul datorită lui Mozart...

Mă tot gândesc de la o vreme la ceea ce a însemnat muzica în viaţa mea pana in acest moment. O lume în care regăsesc elemente care direct sau indirect mă ajută şi mă vor ajuta cu siguranţă pe viitor. Constat că de cele mai multe ori atitudinea mea şi reacţiile faţă de o situaţie ivită erau/sunt determinate de filtrul ...muzicii.  

 Nu pot nega partea distractivă a jocului cu "starea indusă de linia melodică", exersarea memoriei şi a imaginaţiei o dată cu rostirea atotstiutoarelor versuri...ÎNSĂ atunci când muzica are efecte benefice şi asupra oamenilor care au nevoie acută de un ajutor lucrurile capătă o notă de seriozitate aparte şi un interes sporit. 

 Specialiştii spun că există două tipuri mari de muzică: muzică de meditaţie, relaxantă şi muzica dinamică : rock, rap etc. Inconştient, în diverse situaţii, căutăm o melodie care să ne facă bine, când ne simţim surmenaţi ori lipsiţi de energie. De ce oare? Vibraţiile influenţează direct sistemul nervos vegetativ, în funcţie de dinamismul lor. Cea relaxantă scade ritmul cardiac şi deci acţionează asupra sistemului nervos parasimpatic, cel care asigură reîncărcarea bateriilor organismului cu energie şi ajută să se regenereze. Muzica dinamică, mobilizatoare care ne da impulsul de a dansa stimulează plexul simpatic  răspunzător de catabolism, accelerarea tuturor funcţiilor şi descărcarea de energie. 

 Uite cât de interesant devine...şi iaca aşa muzica devine soluţia universală pentru o super dispoziţie pentru că oricum ar acţiona, aceeaşi ea...muzica... reglează delicat şi subtil funcţiile organice, ajutând organismul să-şi găsească echilibrul. De asemenea, muzica este şi direct legată de descărcarea emoţională care de altfel ar trebui mai des exprimată, evidenţiată, conştientizată. Nu degeaba oamenii de ştiinţă folosesc mult muzica în terapia unor afecţiuni de natură psiho-vegetativă, cum sunt depresiile, tulburările obsesiv compulsive. Chiar şi în probleme mai grave, autism, depresii puternice, prin muzică şi dans ca parte integrantă a psihoterapiei, medicii reuşesc să determine aceste persoane să se detaşeze de suferinţa interioară. 

 Pe lângă acestea se mai spune că muzica este indicată pentru bebeluşi. Cu gândul că voi fi mătuşă în câteva luni bune, mă gândesc deja la câteva recomandări pentru individul acela mic care va avea norocul să aibă o naşă care să îl înveţe cum stă treabă cu online-ul probabil încă din faşă:)) 
  
   
 Răsfoind bineînţeles în online un compozitor potrivit pentru fînul meu dau surprinzător peste câteva păreri cum că se recomandă gravidelor şi bebeluşilor nou-născuţi muzica clasică, în special Mozart şi Bethoween pentru că cei doi mari compozitori au folosit anumite coduri muzicale care îi pot ajuta pe copii să fie mai inteligenţi. Puţini ştiu că bebeluşii pro-Mozart sunt mai puţin plângăcioşi, mai receptivi, sociabili, optimişti, iar mai târziu, asimilează mai repede limbile străine şi au o bună ureche muzicală.  
  
  
 Aşa că dragii mei, gândiţi-vă de acum înainte să nu uitaţi să adăugaţi ingredientul Mozart alături de lichidul amniotic. Uitaţi o modalitate prin care putem schimba ceva în această viaţă. Nu sună bine? Am îmbunătăţii mai apoi (aici mă refer la generaţiile viitoare) chiar şi condiţiile de reproducere umană. Şi totul datorită lui Mozart... pardon, a  muzicii sale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu