duminică, 19 aprilie 2009

Avem viata in sange!




Lucrurile incep sa se miste in Romania. Si acest lucru se intampla datorita unor persoane care dincolo de interesele materiale pe care le pot obtine sunt constiente si de problemele societatii in care traim si vor sa realizeze ceva in acest sens.
"Avem Viata in sange" este campania inceputa de Stirile Pro Tv, campanie care isi propune sa salveze vietile a milioane de romani care sufera de boli grave(leucemie, talasemie, boala Hopkins). Cu totii stim ca atunci cand vine vorba de o interventie medicala in astfel de cazuri, partea financiara constituie in majoritatea cazurilor un impediment. Tratamentele care de cele mai multe ori necesita interventie din afara sunt extrem de costisitoare. E foarte trist sa stii ca poti salva viata unei persoane dragi, dar sa nu dispui de resursele financiare necesare...Cand vine vorba de persoane ca si parintii tai, asemenea situatii te dau pur si simplu peste cap.
De ceva ani de zile trec prin situatii asemanatoare cu proprii mei parinti, deci am un motiv personal extrem de puternic in a sustine aceasta campanie!!! Stiu ca mai presus de orice, gandul ca poti muri oricand, neputand face nimic in acest sens este mai mult decat sfasietor...
Ce este "Avem viata in sange?"
Este o campanie pe medical care isi propune sa infiinteze un Registru National de Donatori Neinruditi in care bolnavii ar putea primi grefe de la donatorii din Romania sau din numeroasele tari inscrise in Registrul International. Astfel, trasplantul s-ar putea face in tara, rapid si cu costuri mult mai mici.
Ce trebuie sa fac pentru a deveni donator?
Este simplu. Pentru a deveni donator de celule stem trebuie sa urmezi 3 pasi:
Pasul 1: Ti se va preleva o mostra de sange( asemenea donarilor de sange obisnuite). Proba respectiva va fi analizata, iar in decurs de 2-3 zile vei afla daca esti sanatos, deci apt pentru a te inscrie in Registrul National de Donatori Neinruditi(RNDN). Numai in cazul in care donatorul este compatibil cu donatorul 100% acesta este solicitat sa doneze celule stem.
Pasul 2: Viitorul donator trebuie sa ia pastile intocmai pentru stimularea procedurii de celule stem in sangele periferic.
Pasul 3: pe vena se monteaza un aparat care seamana cu cel de la dializa. Toata aceasta procedura nu dureaza insa mai mult de 2 ore. Se extrag aceste celule stem, iar in decurs de cateva zile acestea se vor reface.


Eu tocmai m-am inscris in acest program si voi fi donatoare de celule stem.Daca pot salva viata oamenilor prin aceasta extractie atunci o voi face.Alaturi de alte 13.811 persoane sustin aceasta campanie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu